Gelderman Financiële Diensten: Arnoud Gelderman

Wel weten wel dat je kunt verdienen aan zonnepanelen, maar niet hoe het precies zit. In mijn adviespraktijk kom ik dit geregeld tegen. Daarom zal ik het hier wat nader toelichten.

Het geld wordt voornamelijk verdiend door zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn en de overtollige energie terug te leveren aan de energieleverancier. Dit is steeds aantrekkelijker geworden doordat zonnepanelen steeds sterker en goedkoper worden.

Daarnaast is het mogelijk om zowel de btw van de aanschaf terug te vragen als te voorkomen dat btw moet worden afgedragen over de geleverde energie. (Het is zelfs mogelijk om de btw terug te vragen van zonnepanelen die na 1 januari 1969 zijn aangeschaft.)

Hiertoe dien de particulier een btw nummer aan te vragen bij de Kamer van Koophandel. Als u zelf ondernemer bent is het raadzaam om uw partner een btw-nummer aan te laten vragen.

Bij de eerste aangifte kan de btw over de aanschaf worden teruggevraagd.  Vervolgens kan voor de verdere jaren gebruik worden gemaakt  de kleine ondernemers regeling. De verplichtingen om btw af te dragen en om een administratie te voeren vervallen hiermee.

Deze regeling geldt voor ten minste drie jaar. Voorwaarde is dat de omzet onder de € 20.000 per jaar blijft.

Wilt u nu echt het naadje van de kous weten, maak dan een afspraak.